Kaasplankje 2.0
Tijdens de kerststreekmarkt wordt versie 2.0 van het Woerdense kaasplankje onthuld. De nieuwe uitvoering van het representatieve streekproduct is samengesteld door chef-kok Patrick Dost, bekend van ondermeer de Streekbox en de Culinaire Smaakbus, in samenwerking met kaashandelaar Arie Blok. Dost zorgt deze winter voor de koek en zopie bij de kunstijsbaan die van 8 december tot en met 6 januari op het Woerdense Kerkplein is te vinden. Dost is dus de trait d'union tussen de schaatspret en de Kerststreekmarkt.
De eenvoudigste vorm van het nieuwe Woerdense kaasplankje (consumentenprijs € 16,95) bevat drie grote wigvormig gesneden stukken Woerdense kaas, op een driehoekig snijplankje in een driehoekige doos met driehoekige documentatie.

Kerstijstaart
De Streekmarkt zelf wordt op 15 december flink uitgebreid. IJsmaakster Anja Vernooij zorgt voor feestelijke ijstaarten. Unicef is bij de boeren te gast in een kraam met kalenders en kaarten. De natuurorganisatie IVN biedt ondermeer kerstststukjes aan en een bijzondere vorm van vogelvoer voor in de tuin; stammetjes met pindakaas. De Stichting  Geef Hun Hoop India komt met sieraden en cadeautjes uit India. Ook Odette Sieraden biedt mooie cadeautjes voor onder de kerstboom aan.

Duurzaamheid
Het Burgercomité Ontwikkelingssamenwerking Woerden zal in zijn kraam aandacht vragen voor één van de Millenniumdoelen, namelijk het streven naar een duurzaam leefmilieu. Bezoekers worden geïnterviewd over de aandacht die zij besteden aan duurzaamheid bij de aankoop van producten. Tevens zal een kaart worden uitgedeeld met daarop 10 handige tips voor duurzaam en daardoor vaak ook spaarzaam gedrag.
Leerlingen van het Kalsbeekcollege en Minkemacollege werken aan deze actie mee in het kader van hun maatschappelijke stage.
Tevens vraagt het Burgercomité aandacht voor de verschillende projecten in ontwikkelingslanden die het comité ondersteunt en mooie kaarten, onder meer met tekeningen van monumenten in Woerden, verkopen waarvan de opbrengst is bestemd voor die projecten.

Nu eens niet een kerstboom met een piek in huis halen en toch een formidabele kerstversiering neerzetten? In de kraam van Bep van Putten staan kerstdecoraties XL voor kerstvierders die voor de verandering niet met de piek willen jongleren.

Cook to meet
Rebecca de Boer van galerie, kennis- en kunstencentrum De Blauwe Meije laat in haar stand zien dat het ook in de koude decembermand goed toeven is in de schilderachtige buurtschap De Meije. Zij geeft informatie over een “cook to meet”-bijeenkomst voor singles op tweede kerstdag. Het idee: neem je favoriete recepten mee en kom koken met anderen.
De zaterdag voor kerstmis, 22 december, geeft keukenprinses/cateraar Edith Kookt uit Zwammerdam een workshop 'koken zonder stress' in De Blauwe Meije. Verder is op de stand informatie voorhanden over de lopende kunstexposities en over gecombineerde winterwandelingen en wijnproeverijen in samenwerking met de Kamerikse wijnhandel Vin d'Est.
Rebecca de Boer heeft tijdens de verkiezing van het Groene Hart streekproduct van het jaar de publieksprijs “Groene Hartendief” gewonnen met haar spicy pompoenchutney. Die is natuurlijk ook in haar stand te vinden.
De dieren uit de kerststal ontbreken natuurlijk niet op de Kerststreekmarkt en ook voor stemmige en vrolijke kerstmuziek wordt gezorgd. Het evenement duurt van 9 tot 17 uur; twee uur langer dan de 'gewone' wekelijkse Streekmarkten.

 

Je proeft het ambacht op Streekmarkt Woerden!

 

Deze week

 appel.gif - 655 bytesAppels en peren van Smorenburg

ui.gif - 670 bytesBiologische groenten van de Kweektuin

boterham.gif - 662 bytesMeters molenbrood!
Bij bakkerij De Leeuw

kraam.gif - 673 bytesNoten, superfoods en meer van Raaphorst noten

Veenweidevlees.

Verse snijbloemen

Kaasboerderij Janmaat

Vers vlees bij Voordouw

Laat je verrassen!