Jury- en publieksoordeel
Voor de professionals begint het evenement al een dag eerder. Dinsdagochtend 14 augustus  worden zo'n honderd van de beste boerenkazen uit het Groene Hart, ingezonden door 55 boeren en acht kaashandelaren, aangesneden en aan een deskundige jury voorgezet. Na het strenge doch rechtvaardige oordeel worden alle kazen 's middags overgebracht naar het Exercitieveld, waar ze worden tentoongesteld in een als kaaspakhuis ingericht paviljoen. De vijf beste kazen worden 's avonds in handzame stukjes voorgeschoteld aan de bezoekers van het WVW-evenement 'Vermaak met Smaak'. Bij die gelegenheid worden de publieksprijzen voor de lekkerste kazen toegekend.

Blauw en Spaans
De beoordeelde kazen, voorzien van de beoordelingen, staan de volgende ochtend te kijk op de kaastentoonstelling terzijde van de kaasmarkt bij het Arsenaal. Daar worden om elf uur de inzenders van de bekroonde kazen in het zonnetje gezet. De meeste deelnemers  hebben twee kazen ingezonden; een belegen en een oude. Verder is er een aparte categorie 'bijzondere kazen' met ondermeer een nieuwe boeren blauwaderkaas, de rauwmelkse Graafdijker van de gebroeders Van den Heuvel uit Molenaarsgraaf. Verder zijn er kazen met olijven, met truffel en allerlei andere bijzondere smaken en de Romero, een in een omhulling van rozemarijn gerijpte oude kaas naar Spaans voorbeeld – made in IJsselstein. 

Touwtrekken
Als het handelen met handjeklap is volbracht en de marktnotering vastgesteld, stellen de boeren en de handelaren zich omstreeks 12.30 uur op om door een touwtrekwedstrijd uit te maken of de overeengekomen prijzen per kilo twee centen omhoog of omlaag gaan. Deze traditionele krachtmeting vormt het slot van de Woerdense kaaszomer, een door de EU gesteund programma om van de Woerdense kaasmarkt een aantrekkelijk publieksevenement te maken. Die markt is overigens de laatste waar ook nog 'om het echie' in boerenkaas gehandeld wordt.

Ambachten
Niet alles draait die woensdag om de kaashandel. Voor de kinderen is er de mini-kinderboerderij van Peter van der Meer. Er worden oude ambachten gedemonstreerd (natuurlijk ook kaasmaken). Ten bate van De Zonnebloem wordt een wedstrijd kaasrollen aangericht. Uitsluitend voor dat goede doel worden nepkazen gehanteerd, want met goed, ambachtelijk voortgebracht voedsel wordt niet gegooid. Maar overigens is alles authentiek op de historische boerenkaasmarkt van Woerden.

 

Je proeft het ambacht op Streekmarkt Woerden!

 

Deze week

 appel.gif - 655 bytesAppels en peren van Smorenburg

ui.gif - 670 bytesBiologische groenten van de Kweektuin

boterham.gif - 662 bytesMeters molenbrood!
Bij bakkerij De Leeuw

kraam.gif - 673 bytesNoten, superfoods en meer van Raaphorst noten

Veenweidevlees.

Verse snijbloemen

Kaasboerderij Janmaat

Vers vlees bij Voordouw

Laat je verrassen!